Infolinia: 608 779 912

Blog

25 maja 2017

Łysienie plackowate – przyczyny, objawy, leczenie

łysienie plackowate

Łysienie plackowate jest przewlekłą chorobą zapalną skóry, której przyczyna nie jest do końca wyjaśniona. Charakteryzuje ją nagłe pojawienie się okrągłych lub owalnych ognisk wyłysienia.

18 maja 2017

Jak uniknąć nieudanego przeszczepu włosów?

Każdy inaczej liczy upływający czas. Dla kobiet to pojawiające się zmarszczki a dla panów bardzo często powiększająca się łysina. Decydują się na przeszczep włosów – niestety, nie zawsze z efekt jest zadowalający.

11 maja 2017

Anatomia włosa w pigułce. Co warto o nich wiedzieć?

anatomia włosa

Kręcone, proste, czarne, rude, blond – włosy. Większość z nas nie zastanawia się co wpływa na ich budowę, kształt oraz kolor. Tymczasem włosy towarzyszą nam od 3 miesiąca życia płodowego.

9 maja 2017

Wypadanie włosów w toczniu. Przyczyny i leczenie

Choroba objawia się stanami zapalnymi wielu organów oraz układów i atakuje 10 razy częściej kobiety niż mężczyzn. U około 45% chorujących następuje utrata włosów.

9 maja 2017

Wpływ hormonów na wypadanie włosów

Codziennie człowiek fizjologicznie traci od 45 do 100 włosów. Niepokojącym sygnałem jest dzienne wypadanie przekraczające 200 włosów. Powodem mogą być hormony.

4 maja 2017

Jak odzyskać włosy po chemioterapii?

włosy po chemioterapii

Wypadanie włosów jest jednym z najczęstszym z powikłań występujących po chemioterapii. Po zakończonym leczeniu pacjenci najczyściej odzyskują swoje włosy, czasem jedynie częściowo.

10 kwietnia 2017

7 ciekawostek o włosach. Warto przeczytać!

ciekawostki o włosach

Czy wiesz, że… Włosy rosną dziennie około 0,35 mm, co daje około 1 cm miesięcznie? Analiza włosa pozwala również zidentyfikować przyczynę zatruć. Poznaj więcej faktów na temat włosów.

5 marca 2017

Wpływ diety na włosy, czyli co jeść a czego unikać

Przyczyn wypadania włosów jest wiele, a jedną z nich jest źle dobrana dieta. Ich słaba kondycja może być wynikiem niedoboru składników odżywczych takich jak witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe.